Microservice, mikro hizmetler anlamına gelmektedir. Bulut uygulamaları oluşturan bir uygulama mimarisi olarak tanımlanabilir.
Geçmişten günümüze, dijital büyümeye devam ediyor. Mobil bilgi hayatımızın her alanına girdi ve uygulama geliştiriciler (app developer) uygulamalarını bulut odaklı tasarlamak için mecbur kaldılar. Bu sayede, geliştiriciler, uygulamaları hızlı bir şekilde erişime açar ve herhangi bir değişiklik gerçekleştiğinde yeniden servis etmek gerekmez. Bir uygulamanın kendi özelliklerini yerine getiren ve API’ler aracılığıyla iletişim kuran mikro, bağımsız birimler grubuna ayrıldığı “microservice” olarak isimlendirilen bir geliştirme paradigmasına yol açmıştır.
Bu küçük birimler bağımsız olmakla birlikte, çalışmak ve istenen sonuçları elde etmek için bu birimlerden herhangi bir sayıda uygulama tarafından kullanılabilir.
İçindekiler
Microservice (Mikro hizmetler mimarisi) Nedir?
Mikro hizmetler mimarisi, mimari bir yaklaşımı benimseyerek uygulama geliştirme tarzına verilen isimdir. Büyük uygulamalar, daha küçük, bağımsız ve birbiri ile iletişim kurabilen işlevsel birimler tarafından oluşur. Bu iş bölümünü yapmak, uygulamayı efektif kılar.
Mikro hizmet mimarisi, monolitik mimari yaklaşımların getirdiği zorlukların üstesinden gelmek için geliştirilmiştir.
Monolitik mimarinin çalışma prensibinde çeşitli sorunlar vardır. Microservice mimari, bir uygulamanın içermiş olduğu tüm bileşenleri kapsar. Bu mimarinin yaklaşımı; esnek olamama, güvenlik eksikliği, ölçeklemede zorluk, yavaşlık vb. sorunları ve sınırlamaları beraberinde getirmiştir. Mikro hizmet mimarisi ile birlikte sayılan bu sorunlar ortadan kalkmış oldu.
Mikro hizmet mimarisinde yaklaşım, yapısız hale getirmek ve istemsinin bir API ağ geçidi kullanarak erişeceği daha küçük birimlere yani mikro hizmetlere ayırmaktır. Ayrılan mikro hizmetlerin hepsi, bağımsız olarak dağıtılabilmekle birlikte istendiği takdirde birbiri ile iletişim kurabilir.
Herhangi bir uygulamanın mikro hizmetlere ayrıştırılması ile birlikte, daha hızlı geliştirme avantajı elde eder, hataları çok daha kolay algılar ve çözer, bakımları sorunsuz bir şekilde yapar, esnek, kullanılabilir ve ölçeklenebilir bir yapı elde etmiş olursunuz.
Yukarıda sayılan avantajlar, uygulamalar için çok önemlidir. Geliştiriciler bu sayede günümüz küresel uygulamalarını oluşturmuşlardır.
Microservice Mimarisi Nasıl Çalışır?
Büyük hacimlere sahip uygulamaların sınıflandırmasına odaklanan microservice mimarisi, birden çok sayıda mikro hizmet ile verimli bir uygulama oluşturmak için tasarlanmıştır.
Uygulamanın sahip olduğu sezgisel ve işlevsel bölüm birçok fayda sağlar. İstemci, herhangi bir konuda istek oluşturmak için kullanıcı arabirimini kullanır. İstemiş olduğu görevi yerine getirmek için API ağ geçidi sayesinde bir veya birden fazla mikro hizmet devreye girmiş olur.
Microservice Mimarisinin Temel Faydaları
Uygulama geliştiricilerin microservice mimarisi kullanması ile birlikte çok sayıda fayda elde etmiş olur. Aşağıdaki bazı temel faydaları bulabilirsiniz;
Ölçeklendirmek için daha az efor
Microservice mimarisi bağımsız bir yapıya sahiptir. Bu bağımsız yapı sayesinde, daha küçük geliştirici grupları, mevcut çalışmaları güncellemek için farklı çalışma ortamları üzerinden paralel bir şekilde geliştirebilir. Sadece belirli alanların geliştirilmesini kolaylaştırdığı gibi aynı zamanda da uygulamayı bütünü ile de geliştirmeyi kolaylaştırır.
Bağımsız olarak konuşlandırma
Her mikro hizmet tam bir yığın oluşturmalıdır. Bu sayede, mikro hizmetlerin herhangi bir yerde bağımsız olarak konumlanması sağlanır. Mikro hizmetler, uygulamaların parçalı yapılarıdır. Bu nedenle üzerinde çalışması ve geliştirmenin bitmesi ile birlikte uygulama üzerinde yeni versiyonu ile işlevsel hale gelmesi çok kolaydır.
Mikro hizmetler, gelişmiş hata yalıtımı sunar
Monolitik mimaride, bütünün küçücük parçası bile başarısız olsa, tüm uygulamayı başarısız hale getirebilir. Microservice mimari de ise küçük bir parçanın başarısız olması tüm uygulamayı etkilemez. Ayrıca oluşan hatayı bulmak ve izole etmek çok kolaydır. Bu nedenle, herhangi bir sorun yaşandığında uygulama çalışmaya devam eder, sadece o mikro hizmet üzerinde düzeltme çalışması yapılır ve sorun giderilir.
Tek bir teknoloji yığınına bağımlılık yok
Teknoloji yığını basit ifadesi ile, developer tarafından uygulama geliştirme için ihtiyaç duyulan programlama dili, ön uç ve arka uç araçları, veritabanları vb. bileşenleri içerir. Developer, bir mikro hizmeti geliştirmek için teknoloji yığından herhangi bir seçimi yapmakta özgürdür. Uygulamanın tüm işlevlerini kapsayacak bir standart seçmek yerine yığından istediğini seçme ve mutlak kontrol hakkına sahiptir.
Microservice Mimarisi Ne İçin Kullanılır?
Developer tarafından geliştirilen uygulamaların çok daha hızlı ve verimli çalışmasını sağlar. Hızlı dağıtım yetenekleri ve esnek yapısı ile geliştirme süresini ciddi bir şekilde azaltır. Aşağıda yer alan uygulamalar, microservice mimarisinin en önemli uygulamalarıdır;
Veri işleme
Uygulamaların microservice mimarisi ile geliştirilmesi onların, daha fazla eş zamanlı istekleri işleyebilmesini sağlar. Bu sayede veri işleme hızlanmış olur. Monolitik mimariye göre, daha büyük bir veriyi, daha kısa sürede işleme imkanına sahip olursunuz. Bununla birlikte uygulamadan, daha hızlı ve verimli bir performans almış olursunuz.
Medya içeriği
Dijitalde medya içeriği paylaşan siteler çok popüler. Netflix gibi medya içeriği yayınlayan siteler, her gün milyarlarca API isteği alıyor ve işliyor. Bunu yüksek performansta yapabilmesi için microservice mimarisinden güç alıyor. Mikro hizmetler, küresel olarak alt alan adları için birçok isteğin hızlı bir şekilde ve hatasız olarak işlenmesini sağlar.
Web sitesi taşıma
Mikro hizmetleri kullanarak, herhangi bir zarar görmeden ve kapalı kalma süresi yaşamadan, geçişler sorunsuz bir şekilde gerçekleştirilir. Tüm bu süreci mükemmel bir şekilde yönetmek için mikro hizmetleri kullanmanız gerekir.
İşlemler ve faturalar
Bazı uygulamalar, yüksek tutarlı ödemeleri, işlem hacimlerini ve tüm bu süreçlerin faturalanmasını sağlar. Bu gibi uygulamalar için mikro hizmetler çok önemlidir. Microservice mimarisini kullanarak bu tarz uygulamaları geliştirmeniz çok daha doğru olacaktır. Aksi takdirde, monolitik mimari ile çok büyük sorunlar yaşanır.
Microservice Araçları
Microservice mimarisi oluşturmak için belirli araçları kullanmanız gerekmektedir. Aşağıda, bu araçların bir kısmını bulabilirsiniz.
İşletim sistemi
Uygulama geliştirmek için ihtiyacınız olan en temel araçlardan biri işletim sistemidir. Esnek bir geliştirme ve kullanım elde etmek için Linux kullanabilirsiniz. Bu sayede, büyük ölçüde bağımsız bir ortama ve güvenliğe sahip olursunuz. Ayrıca depolama ve ağ oluşturma konusunda küçük ve büyük uygulamalar için bazı seçenekler elde edersiniz.
Programlama dilleri
Microservice mimarisi kullanmanın en büyük yararlarından biri de farklı türde hizmetler için çeşitli programlama dilleri kullanabilirsiniz. Birbirinden farklı diller, mikro hizmetin olağan akışı içerisinde dağıtılan farklı yardımcı programlara sahiptir.
API yönetimi ve test araçları
Microservice mimarisi ile oluşturulan bir uygulamanın, bünyesinde yer alan hizmetler birbiri ile iletişim halinde olmalıdır. Bu iletişim API’ler sayesinde gerçekleştirilir. Optimize ve istenen şekilde çalışması için API’lerin sürekli izlenmesi ve test edilmesi gerekir. Bunun için API yönetimi ve test araçları gereklidir.
Mesajlaşma araçları
Microservice mimarisi içerisinde yer alan mesajlaşma araçları, mikro hizmetlerin uygulama içinde ve dışında iletişim kurulmasını sağlar. Apache Kafka ve Rabbit MQ bu konuda iyi örneklerdir.
Araç Takımları
Fabric8 ve Seneca microservice mimarisinde kullanılan araç setleri için örnek gösterilebilir. Bu araç takımları, uygulamaların oluşturulması ve geliştirilmesinde kullanılır.
Mimari çerçeveler
Bir uygulamanın yapılandırılması ve dağıtılması için yardımcı olacak kod ve araç kitaplığı içermektedir.
Düzenleme araçları
Kapsayıcıların yönetilmesinde ve optimize edilmesinde bir çerçeve sağlar. İçeriğinde bir dizi dosya, kod ve kitaplık yer alır.
İzleme araçları
Herhangi bir microservice uygulaması çalışır duruma ulaştığında, sorunsuz ve talep edildiği gibi çalıştığını izlemek çok önemlidir. İzleme araçları sayesinde, developerlar, uygulamanın nasıl çalıştığını izler ve herhangi bir hata veya aksaklık olmadığından emin olur.
Sunucusuz araçlar
Mikro hizmetlere esneklik ve hareketlilik kazandırmak adına sunucu bağımlılığını ortadan kaldırır. Bu sayede, uygulama görevleri daha net ve bölünebilir hale gelir.
Monolitik mimarinin developerlar için çok büyük zorluklar çıkarması üzerine microservice mimarisi birçok sorunu ortadan kaldırdı. Microservice mimarisi ile birlikte ekipler çok daha efektif bir şekilde çalışmaya başladı ve devasa uygulamalar sorunsuz bir şekilde hayatlarımıza girdi.