Yeni çıkan teknolojiler ile birlikte, pazarlama stratejilerinin ve planlamasının kompleks bir hal aldığını görebilirsiniz. Geleneksel pazarlama stratejilerinin günümüzde çok fazla yeri kalmadı. Pazarlamanın profesyonelleşmesi ile birlikte, yapay zekanın birçok alanda olduğu gibi pazarlama üzerinde de etkisini görmeye başladık.
Basit tanımı ile yapay zeka; makinelerin ve sistemlerin akıllı ve yorumlayabilir hale evrilmesini sağlayan bir süreçtir. Bu sayede, makinelere diğer canlılar gibi; görme, konuşma, yazma, işitme ve aldığı bilgileri analiz ederek tahminde bulunma yetisi verilmiş oluyor.
AI sayesinde birçok endüstri büyük bir evrimden geçti ve bu süreç devam ediyor. Tesla ile hayatımıza giren kendi kendini süren araçlar birçok markanın da katılması ile oldukça basit ve aranan bir özellik haline geldi. ABD’de insanların büyük kısmı, Amazon hoparlör üzerinden tüm bilgi gereksinimlerini karşılar ve ihtiyaçlarını sipariş eder hale geldi. Bu süreç ile birlikte pazarlamanın da görünenden çok daha fazlası olduğu anlaşılmış oldu.
Yapay zeka pazarlaması, diğer bir adıyla AI pazarlama, geliştirmekte olduğunuz pazarlama süreçlerine yapay zekayı dahil etmektir. Firmaların yapay zekayı pazarlamada kullanması ile birlikte hem pazarlama maliyetleri azaldı hem de gelirleri arttı. Amazon örneğinde gördüğümüz gibi; firma, Amazon hoparlör satarak, her eve bir satış temsilcisi atamış oldu.
AI pazarlama süreçlerinde çok doğru tahminlerde bulunarak hem müşterilere hem de firmalara yardımcı olmaktadır. Müşterilerden aldığı bilgileri analiz eden AI, reklam performanslarını, müşteri ile olan iletişimleri, ürün ve ürün açıklamalarının performanslarını inceler; sonrası faaliyetleri değerlendirerek, en iyi performansa ulaşmayı amaçlar.
Yapay Zeka Pazarlaması İçin Örnekler
Yapay zeka pazarlamasının kullanıldığı alanları aşağıda bulabilirsiniz;
- Reklamlar: Oluşturulan reklam kampanyalarını yönetmek, kampanyaların performansını analiz etmek ve bütçelerini oluşturmak için kullanılır.
- Veri Analizi: Eldeki verilerin analiz edilmesi ve sonrasında hangi planlamaların yapılmasına karar vermek için kullanılır.
- İletişim: İnsanlar ile olan diyalogları sayesinde ürünlerin ve hizmetlerin geliştirilmesi için bilgiler elde etmek ve aksiyonlar almak için kullanılır.
- İçerik Oluşturma: Ürün ve hizmetler için içerik oluşturabilir ve içeriklerin doğruluğu hakkında incelemelerde bulunabilir. Özellikle e-ticaret siteleri üzerindeki içeriklerin oluşturulmasında çok büyük faydası bulunmaktadır.
- Müşteri Hizmetleri: Yapay zeka sizin firmanızı temsil edebilir, müşterileriniz ile görüşebilir, yardımcı olabilir ve marka değerinizi artırabilir.
- E-Ticaret: Müşterilerin önceden almış olduğu ürünleri analiz ederek, alabilmesi muhtemel ürünleri ve hizmetleri karşısına çıkartarak, satışların artmasını sağlar.
- E-mail pazarlaması (e-mail marketing): Firmanın müşterilerine ve bültenine kayıt olmuş takipçilerine gönderilmek üzere, bültenler hazırlayabilir ve kullanıcı etkileşimlerine göre süreci optimize eder.
- Satış alanında doğru promosyonlar planlayarak satışların artmasına katkıda bulunur.
- Seo alanında, bir konu için yazılmış içeriğin hangi kriterlere sahip olması gerektiği ve üst sıralarda yer alabileceğini değerlendirebilir.
- Sosyal medya platformlarında takip ettiğiniz ve etkileşim gösterdiğiniz içerikleri dikkate alarak, ilgili kategorilerde ürün ve hizmetleri karşınıza çıkarır ve satış ortamı oluşturur.
Yukarıda sayılan tüm örnekler, yapay zeka pazarlaması adına sıkça kullanılan alanlardır.