Sitenizin HTML kodları içinde yer alan HEAD bölümündeki bilgi etiketleri meta tag olarak tanımlanır. Meta etiketleri, sitenizin içeriği ve siteniz hakkında arama motorlarına bilgi verirler. Günümüzde, arama motorları artık meta etiketlerindeki bilgilerle çok fazla ilgilenmemektedirler. Arama motorları meta tag’lerdeki bilgiler yerine kendi yöntemlerine göre siteleri indeksler. Yine de meta etiketlerinden bazılarına kısmi de olsa destek verdikleri biliniyor. İnternet sitenizin arama motorları tarafından düzgün bir şekilde gösterilmesi için temel meta tag’leri kullanmanız gerekir.
Meta Tag’ler Nelerdir?
Title, description, Meta keywords, robots, content-type ve generator en temel meta etiketleridir.
Title
Title, listenin ilk sırasında yer almasına rağmen meta tag değildir. Fakat meta tag ile title birbirinden ayrı olarak düşünülemez. Title internet sitenizin başlığını belirttiğiniz ve Google gibi arama motorları tarafından en önemli görülen etikettir. İnternet sitenizin içeriğinin ne ile alakalı olduğunu Title etiketleri (<title> </title>) arasına açıklayacak bir şekilde girmeniz gerekir.
Description
Arama motorları tarafından hala dikkat edilen description, internet sitenizin içeriği hakkında özet niteliği taşıyan açıklamalardır. Meta description, anahtar kelimeler gibi sıralı sözcükler yerine internet siteniz ile alakalı özet girmeniz daha yararlı olacaktır. Google başta olmak üzere pek çok arama motoru, description etiketini destekler ve siteniz bu etiket sayesinde arama sonuçlarında düzgün olarak görüntülenir.
<meta name=”description” content=”sitenizin içerik tanımı” />
Örnek verecek olursak;
<meta name=”description” content=”Web tasarım konularında danışmanlık hizmeti veren tam hizmet ajansı.”/>
Keywords:
Keywords, Türkçe karşılığı olarak anahtar kelime demektir. Adından da rahatlıkla anlayabileceğiniz gibi internet sitenizin yoğunlaştığı anahtar kelimeleri arama motorlarına belirttiğiniz etiketlerdir. Fakat keywords’lerin de ilerleyen algoritmalar ile beraber eski değerini kaybettiğini söyleyebiliriz.
<meta name=”keywords” content=”kelime1, kelime2, kelime3″ />
Her anahtar kelimeyi, virgül ile ayırarak kullanmalısınız. Örnek verecek olursak;
<meta name=”keywords” content=”Web tasarım, web yazılım, SEO, dijital reklamcılık, içerik yönetimi, sosyal medya pazarlama, internet reklamcılığı”/>
Robots
<meta name=”robots” content=”index, follow” />
Robots internet sitenizin içerisinde yer alan sayfaların veya içeriklerin arama motorları tarafından indekslenip indekslenmemesi konusunda ayıracağınız etiketlerdir. Virgülün solunda yer alan index, sayfanızdan index alınıp alınmayacağına karar verilmesini ifade ederken; virgülün sağında bulunan follow, linklerin izlenip izlenmeyeceğini belirtir.
<meta name=”robots” content=”noindex, nofollow” />
Burada yer alan noindex, sayfanızın arama motorları tarafından indeks almasına engel olmak için kullanacağınız etikettir. Nofollow ise sayfanız içerisinde yer alan linklerin takibine izin vermediğiniz anlamını taşır. Nofollow tagı daha çok indeklenmesini istemediğiniz sayfaların bulunması durumunda kullanılır. Robotlar yalnızca noindex değerini kaale alır ve noindex değeri olmadığında, siteyi dizine alıp linkleri takip ederler.
Bu kodların alternatifi robots.txt dosyalarıdır. Search Console kullanarak rahatlıkla robots.txt dosyaları oluşturabilirsiniz.
Robots tagı içerisinde kullanılan diğer etiketler; archive, noarchive ve none değerleridir.
Archive: Sayfanın ön izleme amaçlı ekran görüntüsünün oluşturulması anlamına gelir.
Noarchive: sayfanın ön izleme amacıyla ekran görüntüsünün oluşturulamayacağı anlamına gelir.
None: Sayfanın arama motorları tarafından göz ardı edilmesini istediğiniz anlamına gelir.
Content-Type
<meta http-equiv=”Content-Type” content=”text/html; charset=UTF-8″ />
Content-Type internet sitenizin karakter kodlamasını görmenizi sağlar. Bu özelliğinden dolayı büyük bir önem taşır. Content-Type tagı kullanılmadığı zaman internet sitenizi ISO-8859-1 karakter kodlaması ile görürsünüz. Özellikle Türkçe içerikli bir internet sitesine sahipseniz bu kodlama UTF-8 olması şarttır. Content-Type etiketini HEAD bölümü içine yazmalısınız. Content-Type HTML 4.01’de kullanılır.